5 tips om kinderen die rouwen te ondersteunen

Als je je in een rouwsituatie bevindt word je daardoor geraakt. Je kunt je dan onzeker voelen over hoe je je kinderen hier doorheen kunt helpen. Deze blog geeft je 5 tips die de moeite waard zijn. Met deze tips is het gemakkelijker om in te schatten wat wel en niet goed zal werken voor je kind.

5 tips

1. Kinderen kunnen niet goed lang achter elkaar 1 emotie voelen. Ze gaan veel sneller dan volwassenen over van de ene emotie in de andere. Dat is heel normaal. Het is dus niet raar als je kind het ene moment ontroostbaar verdrietig op je schoot zit, om meteen daarna te gaan voetballen. Dit is een hele goede manier van omgaan met emoties die te groot voor ze zijn. Gun je kind de afwisseling tussen verschillende emoties. Dat betekent niet dat ze niet met hun rouwproces aan de slag zijn.

2. Kinderen spelen. Dat is hun manier om dingen te verwerken. Kijk daarom niet raar op wanneer kinderen in een situatie die jou heel verdrietig maakt ook spelen. Door het gangpad rennen tijdens een crematie bijvoorbeeld. Of steeds maar weer autootjes op elkaar laten botsen als ze iemand verloren hebben in een auto-ongeluk. Kinderen gebruiken spel om dingen te begrijpen en er mee om te leren gaan. Zie spelen daarom niet als afleiding van een rouwproces, het is de manier waarop kinderen rouw verwerken.

 

 

3. Kinderen voelen alle emoties die wij als volwassenen voelen. Ze kunnen er alleen nog geen woorden aan geven en ze kunnen die emoties vaak niet goed plaatsen. Als er iets verdrietigs gebeurt zie je vaak dat kinderen dit niet als verdriet uiten, maar als onzekerheid of als boosheid of als buikpijn. Als je wil weten in hoeverre een kind last heeft van een verlies, kijk dan ook uit voor andere emoties dan alleen verdrietig zijn of huilen.

Het Doorleefboek

Even tussendoor: ik schrijf een praktisch werkboek over dit onderwerp: het begeleiden van kinderen die rouwen. Het Doorleefboek staat boordevol opdrachten, tips en informatie. Wil je helpen dit boek er te laten komen? Stem op: www.afscheidsprijs.nl/doorleefboek. Klik op het oranje duimpje, vul je email adres in, ga naar je mailbox en bevestig de link in het mailtje dat je krijgt (check je spam als je geen mail krijgt).

 

 

Tips 4 en 5

4. Kinderen doen vaak hun best om volwassenen niet tot last te zijn. Als een kind merkt dat jij zelf erg aangedaan bent door een verlies, kan het zich terugtrekken, en zo goed mogelijk zijn of haar best doen om ‘lief’ te zijn. Het helpt als je je kind laat zien dat verdrietig zijn er bij hoort. Dat kun je doen door je eigen emoties niet te verstoppen. Kinderen moeten soms toestemming krijgen om te rouwen. Vertel je kind dat het mag rouwen, dat het zich niet verantwoordelijk hoeft te voelen voor jouw verdriet en dat het altijd bij jou terecht kan.

5. Als je gezin getroffen is door een verlies, kunnen alle zekerheden een tijdje wegvallen. De achtergebleven volwassenen weten niet hoe de toekomst er uit gaat zien en er moeten allerlei keuzes gemaakt worden. Kinderen kunnen soms hun eigen rouwproces in de wacht zetten totdat ze zich weer veilig voelen. Het is daarom niet raar als een kind, een jaar nadat het een geliefd iemand verliest pas begint te rouwen. Verbind geen tijdslimiet aan rouw. Iedereen moet dat op zijn eigen tijd en eigen moment mogen doen.

Wil je meer weten over kinderen en rouw? Ik heb hier een Ebook over geschreven. Dat mag je gewoon gratis downloaden van mijn website. Ga naar http://www.livelovelose.nl/ebooks-rouw-op-school/ en download daar het Ebook over kinderen en rouw. Vragen stellen mag altijd, op info@livelovelose.nl. Ik help je graag! En stem op het Doorleefboek als je vindt dat dat er moet komen!

Ellen

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *