Alledaagse rituelen voor eigentijdse mensen

Een van mijn plannetjes voor de komende tijd is een mooie set aan workshops ontwikkelen. Een onderwerp waarmee ik al heel lang aan de slag wil is rituelen. Oei denk je nu misschien, zwaar onderwerp. Of ‘ieks, dat is iets voor spiri-wiri’s’ of misschien denk je zelfs ‘ik hang geen godsdienst aan, dus laat rituelen maar zitten’. Ik hoop dat ik je de andere kant van het verhaal mag laten ervaren!

Nu ga ik eventjes de wetenschapper in mij aan het woord laten en je heel in het kort iets over rituelen vertellen. Rituelen zijn handelingen die bij gebeurtenissen in het leven verricht worden. Daardoor kunnen de transformatieprocessen van mens en de wereld op een persoonlijk nivo ervaren worden. Ieder mens heeft een aangeboren verlangen naar rituelen, en ieder mens is in staat om ze vorm te geven. Rituelen geven verbondenheid en harmonie. Ergens weten we dat het goed voor ons zou zijn om meer rituelen te gebruiken in ons dagelijks leven, maar onze cultuur geeft weinig richtlijnen over hoe dit te doen. Daarom voelt het vaak vreemd en onlogisch om je eigen rituelen te bedenken die je kunnen helpen met dingen om te gaan en controle te nemen over je dag en je gevoelens.

Dit moet je denk ik zo zien: de wereld om ons heen staat nooit stil. Alles is altijd in beweging. Dat kan soms moeilijk zijn om mee om te gaan. Stel je bijvoorbeeld voor dat je net een nieuwe baan hebt gekregen. Daar ben je hardstikke blij mee, maar het is ook heftig om je in te werken en al die nieuwe collegas te leren kennen. En wat dan kan gebeuren is dat je uitgeput en chagerijnig thuis komt, en dat je partner de volle laag krijgt. Niet echt lekker voor je relatie zoiets (en geloof me, ik doe dit zelf ook!! ;)). Een ritueel zou je hierbij kunnen helpen. Als jij een manier vindt om je werkdag af te sluiten voordat je thuis bent, zodat je thuis alleen nog de samenvatting van de dag hoeft te vertellen, in plaats van een bak frustraties over je geliefden uit te storten, dan zou dat best fijn zijn, toch? Een ritueel dat daarin voorziet zou kunnen zijn: terug in de auto een meezing-cd opzetten en keihard meezingen. Of in de trein een meditatie-appje zijn werk laten doen. Of op de fiets naar huis eerst 3 dingen noemen die je stom vond aan de dag, en dan drie dingen die je fijn vond. Eigenlijk maakt het niet uit WAT je precies doet, maar er zijn een aantal ‘voorwaarden’ waaraan je moet voldoen om er een ritueel van te maken (en daarmee gebruik te maken van de kracht van rituelen).

  • Een ding dat je helpt om een ritueel te ‘ontwerpen’ is om eens na te denken over het doel van een ritueel. Waarom doe je het? Ja, okee, om iets af te sluiten (in dit voorbeeld). Maar wat win je daar dan mee? Gaat het je er om om meer beschikbaar te zijn voor je familie? Of om niet te blijven hangen in negatieve gevoelens? De onderliggende reden die je hebt voor je ritueel bepaalt namelijk heel erg hoe het ritueel er uit moet zien.
  • Een tweede ding om aan te denken is dat je dingen verzint die je kunt herhalen. Rituelen ontlenen hun kracht aan hun herhaalbaarheid, je moet dus iets verzinnen dat je steeds weer kunt doen, en dat aan kracht wint door zijn herhaling. Gezellig kletsen met een collega die toevallig jouw kant op moet is dus geen ritueel, omdat je het niet steeds weer kunt doen.
  • Een laatste gedachte die je kan helpen is om symbolen te zoeken die betekenis voor je hebben. In het geval van je werk afsluiten kan een symbool (of een symbolische handeling) zijn om je werk-telefoon op stil te zetten, of om nadat je je computer uitgezet hebt, op je stoel te blijven zitten, en drie keer diep adem te halen terwijl je je voorstelt dat alle ballast van je schouders valt.

Meer weten over rituelen? Ik geef er dus een workshop over! Die heet ‘alledaagse rituelen voor eigentijdse mensen’, waar we dieper ingaan op de soorten rituelen die er zijn, wat er te winnen valt met het gebruik van rituelen en hoe je je eigen rituelen verzint en in je dagelijkse leven inpast. Doe je mee?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *