Hulp vragen voor dummies, deel 3 (hulp geven).

Uit de vorige blogs over het verschil tussen hulp geven en krijgen, en tips en truuks bij het vragen van hulp kwam al naar voren dat het voor veel mensen geen probleem is om hulp aan te bieden. Toch kan ook dat soms uit de hand lopen. Het kan zo zijn dat je in eerste instantie dacht dat je genoeg tijd / energie had om te helpen, maar dat dat in het echte leven toch niet zo blijkt te zijn. Of je kunt het gevoel krijgen dat jij meer hulp geeft dan dat je aan energie / dankbaarheid / begrip van de ander terug krijgt. Dus, ondanks dat hulp geven over het algemeen als gemakkelijker wordt gezien dan hulp vragen, wil ik hier toch een aantal dingen bespreken die misschien helpen wanneer jij iemand je hulp aan wil bieden.

Geef hulp die past bij het soort relatie dat jullie hebben

Als je op het punt staat om iemand te helpen die zich in een lastige situatie bevindt, dan is dat meestal omdat je diegene aardig vindt, en een goede relatie met deze persoon hebt. Het is handig om eens na te denken over het soort relatie dat je samen hebt, als je wil besluiten wat voor hulp je iemand kunt bieden. Ik heb bijvoorbeeld verschillende soorten vriendinnen. Vriendinnen waarmee ik alles bespreek, vriendinnen die goed zijn in problemen oplossen, vriendinnen waarmee ik dingen doe etc. Als een van mijn doe-vriendinnen hulp nodig heeft, dan past het misschien wel het beste om iets voor deze vriendin te doen. Twee keer per week samen koken bijvoorbeeld, of 1 keer per week boodschappen doen, of haar kinderen elke maand een dag opvangen. Verzin het maar. Bij een praat-vriendin is het daarentegen misschien wel passender om haar een 10-strippenkaart te geven voor een telefoongesprek. Hiermee laat je zien dat je voor haar klaar staat om haar verhaal te vertellen wanneer ze dat nodig heeft. En je weet zeker dat dit een manier van helpen is die bij jullie en jullie relatie past.

Geef niet meer hulp dat je kunt missen.

Dit is een valkuil waar ik zelf nog wel eens in stap. Het idee is dat je heel gemakkelijk kunt beginnen met het bieden van hulp op korte termijn, maar dat het volhouden van deze hulp vaak ondoenlijk is. Het is echter het fijnste wanneer je hulp kan bieden die regelmatig en langdurig is. Stel je voor dat je nicht in een scheiding ligt. Dan kun je 1 keer haar kinderen meenemen naar zwemles (heel fijn!), maar nog veel fijner is het om dat iedere week te doen, zo lang het nodig is. Dan neem je echt een zorg weg van iemand, omdat het nu duidelijk is dat dit geregeld is. Maar als jij in de eerste twee weken EN de zwemles EN alle avondmaaltijden EN de hond EN de boodschappen gedaan hebt, dat is niet vol te houden. Bezint dus eer ge begint, en probeer vanaf het begin na te denken welke hulp jij op lange(re) termijn vol kunt houden. Bied liever hulp bij 1 ding zo lang als nodig, dan bij 10 dingen die je maar 3 weken vol houdt.

Hulp geven

Out of the box denken mag.

Ik kan me herinneren dat een vriendin E een burnout kreeg. Voor deze burnout kwamen we vaak met 4 vriendinnen bij elkaar. Dat kon nu een niet meer. Ook telefonisch contact (bellen, whatsapp) was een tijdje niet mogelijk. De overige twee vriendinnen vonden het moeilijk om te bedenken hoe ze nu iets voor vriendin E konden betekenen. En omdat ze niet uit deze worsteling kwamen deden ze niks. Ze zaten gevangen in een soort van verlamming, omdat datgene dat ze eerst deelden met vriendin E nu niet meer kon. Dat is een moeilijke situatie. Probeer in dit soort gevallen out of the box te denken. Kun je elkaar niet zien, en ook niet bellen? Een kaartje, brief of pakketje sturen kan dan wel! Kun je niet meer samen sporten? Misschien kun je wel helpen met fysiotherapie-oefeningen. Kun je niet meer praten? Misschien kun je wel samen een tv-serie kijken (samen op de bank, of tegelijkertijd in je eigen huis,maar via whatsapp-contact). Kijk dus of je out of the box kunt denken met de hulp die je zou kunnen bieden. Dan vind je vast iets wat voor jullie allebei werkt!

 

Ik hoop dat deze trilogie van blogs over hulp geven en krijgen nuttig was. Laat me vooral weten als je zelf nog iets toe te voegen hebt aan dit verhaal. Ik ben altijd op zoek naar betere idee├źn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *