Idideetje* 4: Gezamelijke Bucket list maken

Een ding dat ik iedereen zou willen aanraden is het maken van een ‘bucket list’. Als je dit vrij uit het Engels vertaalt kom je op ’emmerlijst’, en dat klinkt natuurlijk heel gek. Maar dit is wat het betekent: ‘een bucket list is een lijst met dingen, die iemand nog gedaan wil hebben voor hij sterft (kick the bucket). Het opstellen en eventueel publiceren van de lijst helpt bij het realiseren van de gestelde doelen’.

Okee, nou wil ik niet zeggen dat iedereen lijstjes moet gaan maken van dingen die hij wil doen VOORDAT HIJ DOOD GAAT. Ik stel een ietsje andere versie voor. Ik stel voor dat je een bucket list maakt samen met iemand (of iemanden) die belangrijk voor je is (zijn). Je kunt bijvoorbeeld een bucket list maken samen met je partner, met je gezin, met je hele familie of met een vriendin. Het fijne van het maken van een bucket list is namelijk dat het je helpt duidelijk te maken wat je gezamenlijk belangrijk vindt. En die belangrijke dingen (waarden) kun je dan vertalen naar activiteiten.

Een voorbeeld: stel je voor dat je als inspiratie voor je bucket list een aantal mensen neemt die iets doen waar jij bewondering voor hebt. Mijn vriendin E bijvoorbeeld kan heel goed ontwapenen.┬áZe huppelt door het leven, en trekt iedereen daar in mee. Daar ben ik wel een beetje jaloers op, want dat kan ik ook, maar zij kan het veel beter. Op mijn bucket list komt daarmee ‘spelen met E’ te staan. Dan andere vriendin E (ik hou van mensen wiens naam met een E begint!). Zij kan heel goed zingen, en maakt daar echt haar leven van. Ook iets wat ik graag zou willen! Maar ik ben heel verlegen met zingen. Dus, daar kan ik iets aan gaan doen! Op mijn bucket list komt ‘vrij zingen samen met E’ te staan. Vriendin N kan heel goed werk en gezin combineren. Ik bewonder haar voor haar doorzettingsvermogen, haar ‘precies weten waar ze naar toe wil in haar leven’ en haar (gelukkig ook praktische) intelligentie. Ik wil van haar graag leren hoe ze dat toch allemaal doet. Op mijn bucket list komt dan te staan ‘gezinsleven ervaren met N’. Mijn bucket list zou er nu zo uitzien:

1) Spelen met E

2) Vrij zingen met E

3) Gezinsleven ervaren met N

Wat dit je biedt is zowiso een fijn gesprek met deze mensen (hee, ik wil graag dit met jou doen omdat ik je daar zo in bewonder). Ik kan je vertellen dat dat je al heel veel oplevert, want de meeste mensen vertellen elkaar dit nooit, en wat is er nou prachtiger dan dat je vrienden je vertellen waar jij echt goed in bent en wat ze in je waarderen? Ten tweede ga je heel gericht dingen met elkaar doen. Dingen die je ECHT fijn vindt samen. Dan hoef je niet meer te denken: zullen we dan maar weer een dagje gaan winkelen want anders weet ik het ook niet’, nee, dan zeg je tegen E: zullen we samen gaan schilderen? En tegen N zeg je: mag ik een dagje meedraaien en zullen we dan naar de speeltuin gaan? En tegen E zeg je: ik vind dit duet zo prachtig, zullen we het instuderen en opnemen. Dat is toch veel leuker!?!?

Kortom, volgens mij is een (gezamelijke) bucket list maken een goede manier om te bepalen wat je graag met verschillende mensen zou doen, wat ook nog helpt om jullie band, en datgene wat jullie zo leuk vinden aan elkaar te versterken. Iets dat voor iedereen goed is om te doen dus. Ben je hierdoor geïnspireerd geworden? Ik heb een bucket list-bedenk-vel voor jullie gemaakt dat je hier kunt downloaden. Print hem uit (het liefst op A3), en ga aan de slag! Je kunt het ook digitaal doen (bijvoorbeeld hier), maar op papier is veel leuker! En wil je hiermee aan de slag in een workshop? Die komt er aan! Hou de workshops-pagina van Echt Ellen Coaching in de gaten!

* Een idideetje is een spannend idee met potentie

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *