Idideetje*: Complimenten-set

Ik heb er een tijdje op moeten broeden, maar mijn ei is gelegd. Ik zat al een tijdje in mijn hoofd met de volgende 2 wereldschokkende problemen die een oplossing verdienen:

1) Ik heb de afgelopen tijd best veel complimentjes gekregen, maar op de een of andere manier vergeet ik ze vrij snel weer. Das niet goed, want complimentjes doen veel voor een mens.

2) Complimenten geven is best moeilijk. Het is best moeilijk om goede complimentjes te geven die echt aan komen, en die iemand niet gewoon wegwuift en dan weer vergeet.

Even een stapje terug, voordat ik met mijn briljanten oplossing kom…

Over probleem 1: het onthouden van complimenten. Waarom vind ik dat nou zo belangrijk? Omdat ik gemerkt heb (aan mezelf) dat een compliment je echt heel veel kan brengen. De complimenten van de afgelopen tijd die voor mij het waardevolst waren gingen over dingen waar ik zelf onzeker over ben, en die door dat compliment op een positieve manier bevestigd werden. Of het waren dingen die mensen zeiden die onverwacht of grappig waren. Een aantal voorbeelden:

We hadden een nieuwe dans-juf, een professionele danseres, die met onze groep kwam werken. Ze heeft een stuk voor ons gemaakt (heel mooi, kijk hier voor een filmpje), maar ik voelde me de hele tijd de oen die niet goed met de groep mee kon komen. En toen we vlak voor de uitvoering stonden (spannend!!) zei een van onze dansers (dank je wel E!!) die aan de kant had zitten kijken: ‘iedere keer als ik zit te kijken probeer ik op iedereen te letten, maar de manier waarop jij deze dans danst trekt steeds mijn oog, ik vind dat je het heel mooi danst’. Daar stond ik, met mijn mond vol tanden. Maar het deed wel echt wat met me. Tijdens de uitvoering, maar ook nu nog, een paar weken later. Ik heb er meer dans-zelfvertrouwen van gekregen. En daar ga ik nog heel lang plezier van hebben.

Een voorbeeld van een grappig-onverwacht compliment. Ik had het met mijn allerleukste broer over aan welke ‘criteria’ een meisje voor hem ‘moet voldoen’ (voor de feministen onder ons: wij deden dat heel netjes, en geenszins denigrerend, verlagend of objectificerend). En op een gegeven moment zei mijn broer: ik ben eigenlijk op zoek naar iemand zoals jij. Jeumig! Dat is ook nogal een compliment! Thanx broertje! Helaas kwam daar achteraan: ‘alleen dan niet met jouw karakter’, wat het geheel een ietwat bevreemdend en vooral lachwekkend einde gaf (en ja broer, ik snap heel goed wat je bedoelt! 🙂 ). Hihi, ik moet er nog steeds van gniffelen. Maar ook dit compliment deed iets met mij, en met de relatie tussen mij en mijn broer. Ik voel me hierdoor zeer gewaardeerd (door broer-lief), en aangezien hij in mijn top 3 van belangrijke personen staat, is dat heel veel waard.

Dan nog een kleine bloemlezing uit andere complimenten die me raakten (voor mezelf, om ze te onthouden): vriendin V die zei dat het niet uitmaakte dat ik steeds alle verjaardagen van haar gezin vergeet (sorry!!) omdat ze weet dat ik altijd voor haar klaarsta, Coach E die zei dat ze zich niet kon voorstellen dat ik ooit een baan had waarin ik in een kantoortje van 9 tot 5 op de vierkante millimeter had zitten pielen omdat ze me zo creatief vindt, de mevrouw van het Vicky Brown huis die, aan het eind van een soort van sollicitatiegesprek zei dat ze me een mooi mens vindt, Schoonmoeder lief die zei dat ik mensen met een open houding tegemoed treed,  Zang-collega H van buitenkunst die zei dat de tranen over haar wangen liepen toen ik een duet met collega S zong en dat ik zo met gevoel zing. Superfijn!!!

Okee, dus punt 1 was: complimenten vergeet je snel, en je zou ze beter willen onthouden, omdat ze je echt kunnen raken en versterken.

Punt 2 (Complimenten geven, ik zal het kort houden) gaat over dat het moeilijk is om een goed compliment te geven. Volgens mij komt dat omdat we vaak zo algemeen blijven. Het compliment ‘wat een leuke rok’ is natuurlijk super, maar een compliment als ‘wat een leuke rok, ik vind echt dat jij altijd je kleren zo leuk weet te combineren’ is preciezer, en komt daarom (volgens mij) beter aan en heeft meer impact. Maar het is ook veel enger om dat tweede compliment te geven. Je geeft erin meer van jezelf bloot, je probeert meer over de ander te zeggen, en je kunt daarin meer ‘fout’doen. Want het compliment over alleen de rok kan de ander pareren door te zeggen: oh, 2,50 bij de H&M. Dan neemt die ander het niet echt in ontvangst, maar dat is dan ook het ergste dat gebeurt. Maar als jij iets zegt over dat die ander altijd zijn kleren zo leuk combineert, en die ander zegt: huh, daar ben ik helemaal nooit mee bezig, dat is andere koek. Dus, volgens mij is daarom het uitgebreidere compliment enger, maar tegelijkertijd ook beter

Maar: ik heb de oplossing bedacht. Tromgeroffel…

Ik heb een complimenten-set bedacht. Wat zit daar in? Allereerst 2 complimenten-doosjes. In het eerste doosje kun je de complimenten die je krijgt bewaren. In het tweede doosje kun je de complimenten die je gegeven hebt bewaren. Dan ga je denk ik al heel veel bewuster met je gegeven en gekregen complimenten om, en wordt het nog veel leuker om ze te geven en te krijgen! Deze doosjes kun je zelf knippen en vouwen, de instructies staan erbij. Daarbij krijg je een korte cursus complimenten geven, zodat je weet wat wel en niet handig is om te doen in complimenten-land.

Dus, jullie gaan toch zeker allemaal mee doen? Een complimenten-beweging starten? Anderen blij maken met iets dat jou weinig moeite kost, maar de ander veel oplevert? Let’s start a movement!! Je vindt de complimentenset op Ellens site.

IMG_20140817_172214

* Een idideetje is een spannend idee met potentie. Met dank aan Alard en Louise voor het fantastische woord!

You may also like...

3 Responses

  1. Geert says:

    En dan heb je ook nog een leuke schrijfstijl!

  2. Esther says:

    Wat een heerlijk sprankelend blog is dit weer, dankjewel lief vriendinnetje :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *