Liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord. Daarmee bedoel ik niet dat liefde altijd hard werken is, of dat liefde alleen mag bestaan als je er je best voor doet. Maar het is gewoon niet altijd gemakkelijk om lief te hebben of met liefde om te gaan. Nog steeds vaag? Lees even verder.

Liefde voor jezelf

Liefde voelen en ervaren begint wat mij betreft bij liefde voelen voor jezelf. Je hoeft niet de hele dag in de spiegel te staan kijken om liefde te voelen voor jezelf. Het gaat niet over ijdelheid of narcisme. Het gaat om jezelf accepteren zoals je bent, maar om ook dingen van jezelf te blijven verwachten. Je kunt namelijk niet de hele tijd maar alles aan jezelf veranderen, maar het is ook niet zo handig om altijd maar te zeggen: zo ben ik nu eenmaal. Niet naar jezelf toe, en niet naar anderen. Liefde voelen voor jezelf is dus een balans tussen accepteren wat nu eenmaal zo is en daar om leren glimlachen, en op zoek gaan naar manieren om jezelf te verbreden, verdiepen en veranderen. Vaak denken mensen echter: als ik nu eerst maar veel dingen leer, en een beter mens word, dan leer ik daarna wel van mezelf houden. Maar het werkt eerder andersom. Totdat je jezelf als mens leert waarderen, kun je al die levenslessen die steeds op je pad komen helemaal niet goed opnemen. Dus, neem maar van mij aan: je bent goed genoeg zoals je nu al bent. Je hoeft daar alleen maar in te geloven! Heb je er moeite mee om jezelf te accepteren zoals je bent? Ellen helpt je graag door samen met jou te kijken hoe je in het leven staat, en je te helpen om anders naar jezelf te leren kijken. Kom langs voor een coachingstraject of een coachingsdag, speciaal voor jou!

moed wijsheid inzicht

 

Liefde voor een ander

Liefde voor een ander, romantische liefde, of bijvoorbeeld de liefde tussen ouder en kind begint met liefde voor jezelf. Als jij jezelf geen leuk persoon vindt, dan is het moeilijk om in een relatie een ander te geven wat hij of zij nodig heeft. Mensen schieten vaak door in voor een ander zorgen omdat dat ze een gevoel van nut en eigenwaarde geeft. Er is natuurlijk niks mis met voor elkaar zorgen, daar ben ik helemaal voor, maar daar in door schieten, en al je zelfwaardering halen uit het zorgen voor anderen is geen goede zaak. Daarom is tijd blijven maken voor jezelf (in bad gaan, een wandeling maken, naar de film gaan met een vriend) een hele goede manier om anderen beter lief te kunnen hebben.

Ik vroeg eens aan iemand die al lang getrouwd was, wat volgens haar het geheim van een goed huwelijk was. Haar antwoord verbaasde me in eerste instantie, maar ik denk dat het heel erg waar is. Ze vertelde dat je niet de illusie moet hebben dat je alles wat je nodig hebt als mens in je partner kunt vinden. Daarmee leg je veel te hoge verwachtingen op die ander en op je relatie. Als je in je relatie een aantal dingen die belangrijk voor jou zijn (goed gesprek, lichamelijke nabijheid, samen sporten) kunt vinden, dan is het helemaal niet erg dat je voor culturele input en een avondje dansen naar je vrienden uitwijkt. Sterker nog, zo heb je elkaar ‘s avonds in bed nog wat te vertellen! Ik zou er dus voor willen pleiten om samen heel open te kijken naar wat je wel en niet bij elkaar kunt vinden, en te praten over hoe je de behoeften die je niet bij je partner kunt vervullen ergens anders vandaan haalt. Daar hoeft helemaal geen jaloersheid aan te pas te komen, het is een manier van goed voor jezelf en de ander zorgen! Loop jij in je relatie samen ergens tegenaan? Ellen biedt workshops die je misschien verder helpen. En wil jij graag een dag samen bezig zijn met hoe jullie samen in het leven staan, en uitgedaagd worden door opdrachten en verrassingen die allemaal met je relatie te maken hebben? Boek dan een Wedding challenge voor jou en je partner. Dat is trouwens ook een heel leuk cadeau voor een stel dat gaat trouwen of net getrouwd is!

Rouw: de achterkant van liefde

En dan gebeurt dat onvermijdelijke: iemand die je lief hebt gaat dood. Dan ervaar je de rauwe achterkant van de liefde. Rouw is een reactie op het verlies van iets dat je lief hebt. Dat kan dus ook je baan zijn, je toekomstbeeld of je trouwe viervoeter. En rouw is rauw! Het is een fase in je leven waarin je allerlei (vaak tegenstrijdige) gevoelens tegenkomt, en waarin je soms ineens compleet overmand wordt door sterke emoties. Iedereen wil liefhebben en geliefd zijn, maar  niemand zit te wachten op die schaduwkant van de liefde. Het is goed om je te realiseren dat rouw een normaal deel van het leven is, en dat het erbij hoort! Het geeft aan hoeveel je van iets of iemand gehouden hebt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat iedereen op zijn eigen manier rouwt, met verschillende gevoelens en verschillende tijdspaden. En je kunt iemand anders die rouwt het beste helpen door onbevooroordeeld te luisteren, in plaats van allerlei adviezen te geven. Meer weten over hoe je omgaat met rouw (wanneer je zelf rouwt, of iemand in je omgeving)? Ellen geeft de komende maanden 6 webinars over rouw. Je hoeft niets te doen, behalve je opgeven en achter je computer aanschuiven, en je krijgt zo in een uurtje veel achtergronden en tips en trucs om meer over rouw te weten te komen. Je kunt je opgeven via de website van Mijn Superkracht van Annemieke Augusteijn, met wie Ellen samenwerkt.

Liefde is een werkwoord, maar laten we eerlijk zijn, het is het werk meer dan waard!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *