Versterk het zelfvertrouwen van kinderen

Stel je voor. Jij hebt een dochter van 4. Een leuk meisje, dat al een beetje kan lezen, sociaal is, en goed is in tekenen. Best een dochter om trots op te zijn. Alleen… je dochter heeft heel weinig zelfvertrouwen en ziet dat zelf niet. Daardoor durft ze niet voor zichzelf op te komen wanneer iemand haar speelgoed afpakt, en haakt ze af wanneer er nieuwe, spannende dingen van haar gevraagd worden. Ze trekt zich terug en zit vaak alleen te spelen.

Of je hebt een zoon van 7, die altijd als laatste gekozen wordt bij de gym, en die op school gepest wordt. Hij weet zelf ook niet hoe dat komt, en jij vindt dat er helemaal niks mis is met je zoon. Maar daar kun je hem niet van overtuigen. Hij voelt zich buitengesloten en alleen.

Hoe kun je deze kinderen ondersteunen? Voor allebei geldt dat het vergroten van hun zelfvertrouwen ze erg zou helpen. Daardoor kunnen ze beter voor zichzelf opkomen, en nemen ze hun plek in in de groep. Maar hoe doe je dat? Kun je dat zelf? Of moet je daarvoor naar (bijvoorbeeld) een psycholoog? Is het nodig om met de schooldirectie te gaan praten om te zorgen dat je zoon niet meer gepest wordt? Moet je dochter op assertiviteitstraining? Misschien is dat wel een grote stap, waarbij je het probleem heel centraal stelt (en daarmee in je eigen hoofd en het hoofd van je kind zelfs erger maakt dan het hoeft te zijn). Er is eerst nog een andere techniek die je gewoon thuis kunt proberen. Een techniek die je kind helpt om op een veilige manier toch zijn / haar zelfvertrouwen op te bouwen, zonder dat er meteen dingen geproblematiseerd hoeven te worden.

Iets om samen te proberen:

Laat je kind zelf kiezen welke taak (of taken) hij / zij in jullie huishouden wil verrichten. Natuurlijk bespreken jullie samen wat er wel en niet haalbaar is, maar laat in eerste instantie je kind maar kiezen op basis van wat hem/haar leuk lijkt om te doen. Misschien is je dochter van 4 wel dol op haar konijn en wil ze elke dag het voerbakje vullen en het konijn aaien. Of vindt je zoon het leuk om te stofzuigen en wil hij dat twee keer per week doen. Het is hierbij goed om samen een haalbare, maar toch ook uitdagende taak te verzinnen. Iets dat je kind al jaren doet heeft geen zin, iets dat hij of zij nooit voor elkaar zal krijgen ook niet. Hierbij is de leeftijd van je kind natuurlijk het meest bepalend voor wat een goede taak zal zijn.

Nu gaat het er niet om dat je kind een taak kiest die jou als ouder ontlast. Sterker nog, als je dit goed wil doen, dan vraagt het meer van jou dan dat je er voor terug krijgt. De bedoeling is namelijk dat je kind zichzelf doelen stelt (de taak die hij / zij gekozen heeft) en dat jullie samen eraan werken om deze doelen te vervullen, en om te bespreken hoe dat gaat. De bedoeling is dat je kind leert verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat het zelf gekozen heeft. Iets dat best een beetje nieuw en spannend is. Jij als ouder neemt deze taak onder geen beding van je kind over, maar ondersteunt wel door je kind te motiveren, uit te leggen hoe je de taak goed doet, te praten over waarom het soms niet lukt en samen op zoek te gaan naar hoe het beter of fijner zou kunnen.

Versterk het zelfvertrouwen van je kind

Als het goed is, is dit een goede manier om het zelfvertrouwen van je zoon of dochter te versterken. Het is best iets om trots op te zijn als jij meehelpt in jullie huishouden. En je kunt er samen van genieten wanneer de kamer er stofloos uit ziet en het konijn blij in zijn hok zit. En als het niet goed lukt? Dan kiest je kind een andere, haalbaardere taak, of dan bekijk je samen hoe je het wel kunt laten lukken. Het gaat erom dat je kind leert dat fouten maken mag, dat leren leuk en belangrijk is, dat het iets kan, dat het zichzelf kan motiveren. Allemaal dingen die je kind een goede basis geven.

De truuk van dit idee is dus een combinatie van dingen. 1) je kind kiest zelf iets 2) dat haalbaar en moeilijk tegelijk is 3) je zoon of dochter moet dus uit zijn / haar comfortzone van verlegenheid en onzekerheid stappen 4) jij als ouder zorgt ervoor dat je kind succes ervaringen opdoet 5) en dat het bespreekbaar is wanneer iets niet lukt 6) zodat je kind daarvan kan leren. En dat gewoon thuis, zonder veel geld uit te moeten geven of gekke dingen te moeten doen. Dat lijkt me het proberen waard, toch?

Je rol als ouder is dan die van stimulerende, ondersteunende en accepterende persoon. Leef je in in de redenen waarom deze taak soms moeilijk is voor je kind. Neem de taak niet over, omdat dat sneller gaat. Luister naar je kind, waar het mee zit, en creëer een open sfeer waar je kind mag vertellen over onzekerheden en moeilijkheden. Wees op zoek naar manieren waarop je kind kan blijven leren door (samen) nieuwe en uitdagendere taken te verzinnen. Zie het als een spel waarbij je allebei kunt winnen!

Nou ben ik benieuwd naar jullie ervaringen met deze techniek. Laat je me weten of dit voor jullie werkt of niet? En als je het gevoel hebt dat je kind meer nodig heeft dan dit, dan is dat natuurlijk niet iets om je voor te schamen en ben je zeer welkom. www.echtellencoaching.nl.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *