Help je mee?

Ellen en haar team werken heel hard aan het Doorleefboek. De tekst en de tekeningen zijn bijna af. Nu wordt het tijd om het geld bij elkaar te zoeken om het Doorleefboek te laten maken. Daarbij kunnen jullie helpen! Vind je het Doorleefboek een mooi initiatief? Dan kun je doneren. Wij zijn blij met elk bedrag!

Het Doorleefboek – een fijn boek voor kinderen in rouw

Als je als kind een belangrijk iemand in je leven verliest, is dat heel moeilijk en pijnlijk. Denk aan het overlijden van een broertje, moeder of opa. Maar ook een scheiding of verhuizing kunnen erg ingrijpend zijn. Je kunt dan gevoelens van rouw en verlies hebben als kind. Hoe kun je deze het beste en makkelijkst verwerken? En wie kan je hiermee helpen? Het antwoord hierop is het Doorleefboek. Het Doorleefboek is een werkboek waarmee kinderen op de basisschool én een (hulp-)volwassene samen stap voor stap aan de slag gaan met een verlies.

Hoe kun je kinderen het beste helpen bij rouw?

Het Doorleefboek is ontstaan vanuit het idee dat je als volwassene heel graag een kind helpt dat rouw of verdriet heeft. Ook jij kent misschien wel een voorbeeld in jouw omgeving. Maar dit helpen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat dan precies helpen? Zelfs als je je erin hebt verdiept; informatie leest, langsgaat bij je huisarts of goedbedoelde adviezen uit je omgeving krijgt, dan nog is het een hele klus om dit te vertalen naar praktische dingen die je met een kind kunt doen om het rouwen te verzachten.

Het Doorleefboek biedt je precies dat aan wat je kunt gebruiken in het alledaagse leven. Zoals praktische handvaten, opdrachten en oefeningen om samen met een kind echt aan de slag te gaan. In het boek staat boordevol kennis, tips en informatie die jij als hulp-volwassene nodig hebt om je hulp-kind goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen over het Doorleefboek? Lees deze blog. Of kijk hier een filmpje.

Wat is een Hulp-volwassene?

Het Doorleefboek verbindt een kind dat rouwt aan een volwassene die het kind hierin wil steunen. Elk kind dat in zwaar weer zit is gebaat bij een vast iemand die tijd maakt, luistert, aandacht heeft en niet te snel oordeelt. Iemand die er voor langere tijd zal zijn en die mee wil helpen om het kind goed te doen opgroeien. Iemand van wie je op aan kunt. Iemand die het netwerk rondom het kind (bestaande uit het gezin, opa’s en oma’s en andere mensen) wil versterken. Ouders kunnen deze hulp aan een kind niet altijd zelf bieden wanneer ze met een verlies geconfronteerd worden. Het Doorleefboek maakt ouders ervan bewust dat ze hun kind iemand mogen gunnen die het verlies samen met ze verwerkt. Kijk hier een filmpje over wie een hulp-volwassene kan zijn.

Het Doorleefboek helpt hulp-volwassenen in deze taak, het bijstaan van een kind dat rouwt. Het boek biedt hele praktische handvaten voor wat je met dit kind kunt bespreken en hoe je dat spelenderwijs kunt doen. Het geeft je ook achtergrondinformatie over rouw bij kinderen en wat je wat dat betreft kunt verwachten. Het Doorleefboek is daarmee een goede tool om een betrokken volwassene te veranderen in een geweldige hulp-volwassene. Een volwassene die er voor kiest om een kind bij te staan in een moeilijke situatie. Een volwassene die een verschil wil maken. Meer lezen over hulp-volwassenen? Je vindt verhalen over mijn eigen hulp-volwassenen of een blog over het verschil tussen een hulp-volwassene en een professional op de blogpagina.

Met dierenvrienden werken aan rouw!

In het Doorleefboek ga je samen met 4 dierenvrienden aan de slag met de verschillende emoties die horen bij rouw. Met bijbehorende vragen als: “Waarom gebeurt me dit? Ligt dit aan mij? Hoe moet ik hiermee omgaan?” en emoties als woede, boosheid, verwarring, verdriet, angst en teleurstelling. Zo is er Pingo de pinguïn, die verdrietig en eenzaam is omdat hij zijn ei verloren is. Barra de aap, wiens moeder weg is, wat haar vreselijk boos maakt. Lichtes de lichtvis, die zich enorm schuldig voelt omdat hij per ongeluk een vis opat en Mimuis die zich vreselijk schaamt voor haar korte staart. Allemaal herkenbare voorbeelden van dierenvrienden die dit zwaardere onderwerp op een fijne manier bespreekbaar maken.

2e bij de Yarden afscheidsprijs

Met 1564 stemmen is het Doorleefboek 2e geworden bij de Yarden afscheidsprijs. Dat is een resultaat om super trots op te zijn. Met dank aan iedereen die met zijn stem zijn vertrouwen in het Doorleefboek heeft laten zien!

Jouw donatie helpt!

Vind je het Doorleefboek een mooi project en denk je net als wij dat het boek er zeker moet komen? Je kunt ons enorm helpen met jouw donatie. Geef wat je missen kan, en wij zorgen dat kinderen die rouwen er niet alleen voor staan.

De pers over het Doorleefboek