Trajecten rouw op school

Als school ben je betrokken bij je leerlingen en je docenten. Je gaat zo goed mogelijk om met de verscheidenheid aan situaties die op je pad komen. Een verlies binnen de school is een situatie die iedereen beïnvloedt en waar je snel en goed op moet reageren. Live Love Lose helpt scholen die zich terdege willen voorbereiden op een rouwsituatie door docenten en management te trainen of samen een draaiboek te maken. Ook begeleidt Ellen docenten die hun leerlingen graag beter bij willen staan, maar dat moeilijk vinden. Kies voor een kort, lang of plus-pakket, afhankelijk van hoe ver jullie als school al zijn met het thema rouw en verlies

Kort traject rouw op school

Jullie zijn als school misschien al eerder in aanraking gekomen met rouw en verlies, en hebben ervaring opgedaan met deze situaties. Toch zou je nog eens graag met het hele team met dit thema bezig zijn, zodat alle neuzen weer dezelfde kant op staan. Ellen helpt jullie om een dagdeel te organiseren, waarbij aan de orde komt hoe jullie -praktisch en anderszins – als school om willen gaan met een verliessituatie in jullie gemeenschap, maar ook om als team ervaringen op het gebied van rouw en verlies te delen en van elkaar te leren.Tijdens een Kort Traject komt Ellen één keer langs op school ter voorbereiding, en organiseert zij (in samenwerking met leerkrachten) een dagdeel om samen met haar met dit thema aan de slag te gaan.

Lang traject rouw op school

Binnen jullie team bestaat al ervaring met rouw en verlies. Echter, als team zijn jullie nog niet optimaal voorbereid op een verliessituatie. Jullie hebben hulp nodig om de praktische zaken die bij een overlijden op jullie af komen op een rijtje te krijgen, maar ook om als team direct eensgezind present te zijn bij wat zich aandient. In dit traject organiseert Ellen samen met jullie twee bijeenkomsten, waarbij we eerst als team gaan kijken naar elkaars ervaringen op het gebied van verlies en rouw, en hoe we deze kunnen gebruiken om leerlingen te ondersteunen. Daarnaast kijken we ook naar de praktische zaken die geregeld moeten worden en helpt Ellen jullie met het opstellen van een draaiboek.Tijdens een Lang Traject komt Ellen twee keer naar de school ter voorbereiding, en organiseert zij (in samenwerking met leerkrachten) twee dagdelen om met dit thema aan de slag te gaan.

Plus traject rouw op school

Als school hebben jullie nog geen tijd gehad om je bezig te houden met rouw en verlies, en jullie zijn dan ook niet voorbereid op een situatie waar iemand overlijdt. Jullie weten wel dat je als school, als tweede thuisbasis van jullie leerlingen en docenten, daarin een belangrijke rol te spelen hebt. Ellen komt graag een aantal keren langs om samen met jullie een draaiboek te maken voor allerlei praktische zaken die zich voordoen in een verlies-situatie. Samen besluiten we welke manier van reageren het beste bij de stijl van jullie als school past. Maar daarnaast is het even belangrijk dat het docententeam goed voorbereid is op een verliessituatie en dat iedereen in staat is om zijn of haar leerlingen goed te begeleiden. Ellen kijkt samen met leerkrachten naar ieders ervaringen op het gebied van verlies en rouw, zodat iedereen die moeite heeft met het thema vanuit zijn persoonlijke ervaringen of schroom toch een mooie bijdrage kan leveren.Tijdens een Plus Traject komt Ellen twee keer langs op school ter voorbereiding, en organiseert zij (in samenwerking met leerkrachten) twee dagdelen om met dit thema aan de slag te gaan. Ook komt Ellen na deze twee dagdelen nog twee keer naar keuze terug op school, om te evalueren na een verlies situatie en ervoor te zorgen dat nieuwe docenten ook meegenomen worden in het thema.