Ellen wil het onderwerp rouw toegankelijk maken voor iedereen. Het ongemak dat veel mensen voelen wanneer het onderwerp rouw ter tafel komt, is ook de meeste coaches niet vreemd. Je kunt als coach daarom het gevoel hebben dat je, om een cliënt die rouwt te begeleiden, ander gereedschap nodig hebt dan anders. Dat is niet zo. Coaching gaat op een bepaalde manier altijd over verlies en verdriet. Zelfs wanneer mensen niet ‘officieel’ iemand of iets verloren hebben, kom je ook in ‘normale’ coaching elementen van rouw tegen. Iemand die bij jou komt omdat hij* overspannen dreigt te raken, verliest daarmee bijvoorbeeld het vertrouwen in zijn lijf of in een geplande toekomst. Met de gereedschappen die je als coach tot je beschikking hebt, ben je al goed toegerust om ook mensen die rouwen te begeleiden.

Toch zijn er ook aspecten die specifiek betrekking hebben op rouwcoaching. Rouw gaat niet over en kan niet weggenomen worden. In normale coaching ligt er vaak een probleem op tafel waarvoor een oplossing te vinden is. Wanneer iemand rouwt is deze oplossing er niet. Een overleden geliefde wordt niet meer levend. Een dwarslaesie geneest niet. Een ontslag kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij rouwcoaching kun je daarom niet toewerken naar een oplossing of een eindpunt waarin het probleem verdwenen is. Rouw gaat nooit helemaal over en is nooit opgelost. Rouw blijft altijd een onderdeel van iemands leven. Rouwcoaching is daarom veel meer gericht op het leren leven met een verlies. Rouwenden zullen het verlies en de bijbehorende emoties moeten toelaten in hun leven, om daarnaast het veranderde leven weer op te pakken. Dat proces gaat met vallen en opstaan en ziet er voor iedereen anders uit.

Om coaches te helpen heeft Ellen een boek geschreven over hoe rouwcoaching werkt. Ze geeft ook een opleiding voor coaches die meer willen leren over rouw.