Complimenten en zelfvertrouwen

Complimenten geven is niet alleen leuk. Het kan ook je zelfvertrouwen vergroten. Complimenten en zelfvertrouwen zijn dus een goede combinatie. Meer weten? Lees verder!

Complimenten

Er zijn twee kanten aan complimenten. Je kunt ze geven en je kunt ze krijgen. Je zou denken dat vooral het krijgen van complimenten een effect heeft op je zelfvertrouwen. Maar het geven van complimenten heeft misschien nog wel een groter effect. Voordat ik daar op in ga, wil ik eerst even een aantal regels stellen bij het geven en ontvangen van complimenten:

Geven van complimenten:

  • Geef alleen welgemeende complimenten (want de ander voelt echt het verschil en een niet-welgemeend compliment schaadt je relatie met de ander).
  • Geef een compliment onverwacht, niet wanneer iemand er naar bedelt (want onverwachte complimenten hebben veel meer effect, en gebedelde complimenten kosten jou energie).
  • Geef specifieke complimenten (niet: wat zie je er leuk uit, maar: wat past je rok mooi bij je sokken. Dan is het voor de ontvanger veel duidelijker wat je bedoelt en wat hij/zij kan blijven doen).

Ontvangen van complimenten:

  • Zeg niet zoiets als: ‘valt wel mee’, of, ‘nou, dit is een afdankertje hoor’ (niet leuk voor de gever van het compliment, omdat je het eigenlijk niet in ontvangst neemt).
  • Geef niet meteen een compliment terug (dit hangt samen met het tweede punt van het geven van complimenten).
  • Zorg dat je snapt wat de ander eigenlijk precies bedoelt (want dan kun je veel meer met het compliment. Dit hangt samen met punt 3 van het geven van complimenten. Geen idee waar een compliment over gaat? Vraag het gewoon!).

Hoe vergroten complimenten je zelfvertrouwen?

Welgemeende, specifieke en onverwachte complimenten kunnen echt een opsteker zijn. Je moet dan wel leren om het compliment echt te ontvangen en het je te laten raken. Dat kan, zeker voor mensen met weinig zelfvertrouwen, heel eng zijn. Deze mensen hebben vaak de neiging om een compliment weg te redeneren, of om er nog onzekerder door te worden. Gelukkig is het echt zo dat oefening kunst baart. Ken jij iemand met weinig zelfvertrouwen? Misschien kun je deze persoon wel regelmatig een compliment geven, en daar een gesprek over het compliment aan vast knopen, zodat de ontvanger van je compliment het niet zomaar kan wegwuiven. Als de ontvanger snapt dat je het echt meent en niet zomaar zegt, kan het veel voor zijn / haar zelfvertrouwen doen. Maar hou je wel aan de regels, hoe welgemeender, specifieker en onverwachter, hoe beter!

Complimenten geven

Maar voor iemand met weinig zelfvertrouwen is het misschien nog wel belangrijker om complimenten te leren GEVEN. Weinig zelfvertrouwen komt vaak voort uit een negatieve kijk op het leven en uit perfectionisme. Wanneer je bewust complimenten gaat geven, dan moet je OOK naar de positieve kanten van het leven kijken. Als je met jezelf afspreekt dat je iedere dag een compliment uitdeelt, dan zul je op zoek moeten naar dingen die het complimenteren waard zijn, en dat geeft je een rozere bril dan de grijzige die je normaal graag op hebt! Ook leert het geven van complimenten je innerlijke criticus (herken je die?) dat het niet altijd nodig is om kritisch te zijn. En als je zelf welgemeende complimenten geeft, is het denk ik ook gemakkelijker om welgemeende complimenten te ontvangen, want je weet vanuit je eigen ervaring dat je een compliment echt kunt menen en verdiend kunt vinden.

Dus: wil jij je eigen zelfvertrouwen vergroten? Ik daag je uit om eens een poosje heel bewust bezig te gaan met het uitdelen (en waarschijnlijk daardoor ook ontvangen) van complimenten. Het is een hele leuke manier om anders met de mensen om je heen om te gaan, en op een bepaalde manier ook met jezelf. Ik hoor heel graag van je wat je bevindingen zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *