Pay it forward

Ik heb een idee. Een idee dat al heel erg lang op de achtergrond in mijn hoofd borrelt en dat nu, na jaren, ineens vaste vorm heeft aangenomen. En dat idee heet: ‘pay it forward’. Het is geen nieuw idee, maar het is wel een idee dat perfect past binnen mijn bedrijf. En ik ga het nu met jullie en met de wereld delen, in de hoop dat anderen hier misschien ook door geïnspireerd raken.

Herinner je je nog de film ‘pay it forward’? Een jongetje bedenkt, naar aanleiding van een schoolproject, een manier waarop mensen een positieve invloed kunnen hebben op het leven van anderen die ze niet kennen. Het idee is dit: doe iets goeds voor iemand die je niet kent (geef hem je eigen auto als hij zijn auto net total-loss heeft gereden). Als ‘tegenprestatie’ vraag je diegene om ergens in de toekomst eenzelfde iets te doen voor 3 anderen. Niet PRECIES hetzelfde iets (je hoeft niet 3 auto’s weg te geven), maar iets vergelijkbaars (help een zwerver aan een baan, neem het op voor je klasgenoot die gepest wordt, dat soort dingen). En omdat elke persoon dit voor 3 anderen doet, is het als een olievlek die zich verspreidt.

En waarom komt dit idee NU in mij naar boven? Er zijn twee aanleidingen. Allereerst heb ik soms coachings-cliënten die mijn tarief (75 euro per uur) niet kunnen betalen. Tot nu toe heb ik dan afgesproken dat ze minder betalen of dat ze iets anders voor me terug doen. Maar zou het niet veel mooier en sprankelender zijn wanneer ik ze vraag om iets voor 3 ANDEREN te doen, van vergelijkbare ‘grootte’. Zou dat niet een veel groter effect op de wereld hebben dan dat ik alleen iets ‘goeds’ doe door die mensen voor minder geld toch te helpen? Zouden die mensen er niet als persoon zelf (nog extra) beter van worden door weer anderen te helpen? Is anderen helpen niet heel goed voor jezelf?

De tweede aanleiding is een nog persoonlijkere. Er bestaat een HEEL mooi programma (groeisprong), waarbij je als beginnend ondernemer in 6 maanden leert je bedrijf op te bouwen. Dat programma zou ik heel graag gedaan hebben, alleen heb ik het geld er ECHT niet voor. Dat is wel een beetje een teleurstelling, want ik heb echt het gevoel dat ik hierdoor met 7 mijlslaarzen mijn bedrijf voor elkaar zou krijgen, en nu moet ik het zonder hulp doen. Niet dat dat niet gaat lukken, maar het zal nu langzamer gaan, en geduld is niet mijn kernkwaliteit (en ja, dat is het understatement van 2014). En ineens dacht ik: wat zou het mooi zijn als ook hier het pay-it-forward-principe zou kunnen gelden. Dat ik toch dat programma mag doen, en in ruil daarvoor een jaar lang een bejaarde ga bezoeken, een student die het niet meer ziet zitten coach en de Maria, onze straatkrantverkoopster een heel mooi kerstpakket stuur. Dat zou toch FANTASTISCH zijn! En natuurlijk kan ik het bedrijf van de groeisprong niet dwingen om dit voor mij te doen (dat wil ik zeker niet), maar ik ben ze wel dankbaar dat door ons gesprek van vanochtend dit idee weer in mijzelf naar boven is komen borrelen. IK ga dit doen. In MIJN bedrijf. En de wereld wordt er mooier van!

Een laatste gedachte over het ‘pay it forward’-idee. Ik kan me zo voorstellen dat mensen zeggen: maar dat is toch geen manier om geld te verdienen, geen manier waarop je er ZELF iets mee bereikt? Nee? Of toch? Want is dit niet precies hoe ouders en hun kinderen het ‘regelen’, de ‘betaling’ over en weer? Het is namelijk niet zo dat kinderen hun ouders met gelijke munt terug moeten betalen, dat ouders alle investeringen in hun kinderen precies terug willen ontvangen. Nee, het werkt zo: ouders investeren in hun kinderen en krijgen daar in principe niets voor terug. Maar die kinderen investeren weer in HUN kinderen. En krijgen daar weer niets voor terug (behalve bakken met liefde en vreugde en zo, maar dat is mijn punt even niet :)). Hier geldt ook het pay it forward systeem. Een systeem dat al heel erg lang bestaat en dat superdeluuks werkt. Een systeem dat ik nu uit deze context ga halen, en in mijn eigen bedrijfscontext ga toepassen. En ik heb er heel veel zin in!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *